Neuromarketing: hoe je het menselijke brein kunt prikkelen voor meer conversie
Neuromarketing + copy = de formule voor succes. Laat dit even goed tot je doordringen. Je kunt letterlijk het gewenste gedrag van jouw bezoekers beïnvloeden wanneer je neuromarketing en copy goed inzet.
Daarnaast kun je ook gedrag beïnvloeden wat je juist niét wilt hebben. Bijvoorbeeld bezoekers die hun aankoop afbreken of simpelweg het tabblad sluiten. In dit artikel neem ik je mee hoe je jouw content kunt optimaliseren om je conversie te verhogen.
Conversie verhogen is gedrag beïnvloeden
Om je conversie te verhogen dien je eerst terug te gaan naar de kern, ofwel: het beschrijven van je huidige situatie. Stel jezelf de volgende vragen:
- Hoe ziet mijn conversie er nu uit?
- Wat zeggen de cijfers?
Wanneer deze cijfers helder zijn ga je het gewenste gedrag beschrijven. Vraag jezelf af waarom je bezoekers nu niet doen wat je wilt dat ze doen. Een onderwerp wat je hiermee kan helpen is “usability testing”. Vraag vrienden, familie, collega’s door de website heen te speuren en analyseer of zij kunnen vinden wat ze zoeken. Vraag jezelf af of je teksten volledig zijn, je productbeschrijvingen verleidelijk zijn en je teksten kort en bondig geschreven zijn.
Interessant, maar hoe beïnvloed ik nu daadwerkelijk gedrag met neuromarketing?
Dat doe je aan de hand van de CDS-strategie:
C: Copy – zorg voor goede copy (teksten) op je website. Niet zomaar teksten, maar teksten die jouw bezoekers overtuigen. Het is aan jou de taak nieuwe bezoekers te overtuigen van de werking van jouw product.
D: Design – een goed design stuurt het oog waar jij het wilt hebben. Als je wilt dat je bezoeker een bepaalde actie uitvoert, moet het oog daar naartoe gestuurd worden. Dit doe je met behulp van pijlen, video’s en afbeeldingen.
S: Structuur – een goede opbouw van je pagina’s doet wonderen. Reduceer daarom alle afleiding tijdens het afrekenproces. Een mooi voorbeeld is een kortingscode. Wanneer men een kortingscode gaat invoeren, zijn ze eerder geneigd op zoek te gaan naar een code voor korting waardoor de klant weg is.
Om gedrag te beïnvloeden moet je jezelf de volgende vragen stellen:
- Hoe kan ik de aankoopmotivatie verhogen?
- Hoe kan het eenvoudiger?
- Is er een duidelijke trigger of CTA aanwezig?
- Hoe kan ik de onzekerheid wegnemen?
Volg deze stappen om koopgedrag te beïnvloeden
1. Stuur de kijkrichting in de juiste richting
Stel je voor dat je brillen verkoopt. Wanneer je een product afbeelding hebt met een persoon die jouw bril draagt, zorg er dan voor dat de persoon naar de afreken knoppen kijkt. Uit onderzoek is gebleken dat onze ogen de kijkrichting van de persoon op ons beeld volgen. Als je wilt dat de bezoeker de informatie ónder de afbeelding leest, laat je het model naar beneden kijken.
2. Beschrijf de productvoordelen in plaats van productinformatie
Het klinkt heel eenvoudig, maar dat neuromarketing ook. Om meer sales te krijgen moet je in de huid kruipen van je bezoeker. Stel jezelf een voor dat je op zoek bent naar een nieuwe wasmachine. Je hebt er een gevonden en in de productbeschrijving staat welke aandrijving de wasmachine heeft, op hoeveel toeren draait en wat het vermogen is.
Ben je hier nu echt geïnteresseerd in? Waarschijnlijk niet. Beïnvloed daarom het gedrag door de voordelen te beschrijven. “Met deze wasmachine blijft je kleding zacht, dankzij deze wasmachine is je kleding binnen een uurtje droog, deze wasmachine kun je gewoon open doen als je iets vergeten bent”. Onthoudt dat informatie leidt tot analyse en emotie tot (aankoop) gedrag.
3. Gebruik microcopy op de juiste plaats
Het is wetenschappelijk bewezen dat geld uitgeven pijn doet. Verlicht daarom pijn door middel van microcopy. Bekijk het onderstaande voorbeeld. Booking.com doet dit heel goed door bij de aankoop knop te vermelden: Geen reserveringskosten, vandaag geen aanbetaling of registratie nodig. Vertaal dit naar je webshop zoals: gratis retourneren, 14 dagen gratis uitproberen en morgen thuisbezorgd.
4. Maak teksten verleidelijk
KHW en 2x KHK. Uh, wat? Ik leg het je uit. Als je teksten gaat schrijven, stel jezelf de vraag door de KHW en 2x de KHK vraag te stellen.
KHW: kan het weg? Vaak kunnen hele blokken tekst verwijderd worden. Denk altijd in less is more!
KHK: kan het korter? Lees de tekst nog eens en bekijk of je woorden kunt weglaten om de tekst in te korten.
KHK: kan het krachtiger? Gebruik power words om je teksten kort maar krachtig te maken. Het gaat niet om de lengte van de tekst, maar om de woorden die je gebruikt. Gebruik woorden die emotie oproepen en aanzetten tot actie.
5. Gebruik social proof in je funnel
We hebben het al gehad over mensen overtuigen. Dit doe je door de aankoopdrempel te verlagen. Denk hierbij aan het plaatsen van reviews, hoe vaak het product verkocht is, wie de vaste partners zijn enzovoort. In het onderste voorbeeld heeft het hotel neergezet hoe vaak deze kamer al geboekt is. Zie je hoe design hand in hand gaat met copy? Het pijltje wijst naar de microcopy wat de kijkrichting op de juiste plek wijst.

Neuromarketing is gedrag beïnvloeden voor meer conversie en resultaat
In dit blog heb je geleerd hoe je conversie kan verhogen door gedrag te beïnvloeden met neuromarketing. Het begint bij het maken van een gap-analyse waarin je de huidige situatie beschreven hebt. Vervolgens ga je samen met de designer gedrag beïnvloeden middels de CDS-strategie. Je gaat de kijkrichting sturen door afbeeldingen, video’s en design. Als laatste zorg je ervoor dat je aankoopfunel goed in elkaar steekt door middel van overtuigende teksten, microcopy en social proof.
Interesse in coverterende webshop teksten en productbeschrijvingen?
Textillo helpt je met het schrijven van converterende webshop teksten en productbeschrijvingen zodat je alles uit je webshop kunt halen. Neem contact met ons op en we beginnen direct!